NYIROKMASSZÁZS

A nyirokdrenázs és célja

A nyirokdrenázs vagy lymphodrenázs egy speciális masszázs, mely fokozza és javítja a nyirokkeringést. A nyirok rendszernek nincs önálló pumpáló központi mozgatórugója, mint a vérrendszernek a szív. Így a nyirokfolyadék áramlása a benne levő billentyűktől, de főként a környező szövetek mozgásától függ. Ilyen az izommunka, a pumpáló vérkeringés, a légzés és a lymphodrenázs is.

Ahhoz, hogy a nyirokkeringésünk megfelelő legyen, fontos a rendszeres napi mozgás, mellyel nem csak az izomzatunkat tudjuk fejleszteni, hanem támogatja a nyirokrendszer megfelelő működését, a méreganyagok elszállítását is. Emiatt az ülőmunka megnehezíti az ideális nyirok keringést, a nyirok áramlása lelassul és vizenyőgyülem – ödéma alakul ki.

A masszázs célja, hogy a nyirokcsomók és nyirokutak aktivizálása következtében a pangó szövetközti folyadék visszaszívása megtörténjen a vénás keringésbe. Illetve támogatja az immunrendszer megfelelő működését, a szervezet méregtelenítését és a kiegyensúlyozott nyirokkeringést.

A masszázs körüli napokban kiemelten fontos a napi 2-3 liter folyadék bevitele, hogy a szervezetből könnyebben távozni tudjon a felhalmozódott méreganyag.

Mi a lympoedema (nyiroködéma)?

A nyiroködéma akkor lesz jellemző, amikor a nyirokkeringésben zavar áll be, és a felgyülemlett nyirokfolyadék elszállítása nem megfelelő. Ekkor a sejtes és fehérjedús folyadékgyülem felhalmozódik, pangás jön létre az érintett terület(ek)en.

A nyiroködéma fajtái, kialakulása

Lehet veleszületett rendellenesség, amikor nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű nyirokérrendszer fejlődik ki. Legjellemzőbb az alsó végtag ödémája, de kialakulhat felső végtagon is.
Kialakulhat a nyirokrendszer károsodása következtében is, akár műtét után (nyirokcsomók eltávolítása kórós elváltozás miatt).
Traumás baleset (törés) következtében a nyirok erek is sérülhetnek.
Akár terhesség következtében is túlterhelődhetnek az alsó végtagok és annak nyirokerei.

Mit tehetünk még a nyirokmasszázson kívül?

Az ödémás területen (ujjak, csukló, kar, boka, lábszár, comb) lehetőleg kerülni érdemes a szoros gyűrűt, szoros karórát, szoros melltartót és pántját, minden kiegészítőt, ruhaneműt, ami bevághat a hajlatokba.
Ajánlott a napi, rendszeres testmozgás, de már egy jó séta is kedvezően hat a nyirokkeringésre.
Ülő munka esetében minimum óránként 5 perc sétálgatás, gyakori felállás, és/vagy lehetőség szerint többször kinyújtóztatni a lábat.
Éjszakára akár egy kispárnát tenni a kinyújtott lábunk alá, megkönnyítve az ödéma visszaáramlását.

Javallat, Kontraindikációk (ellenjavallat)
Javallat
  • Immunerősítés céljából
  • Egészség megőrzés fenntartása érdekében
  • Nyiroködéma (lymphoedema) megelőzése céljából
  • Méregtelenítő kúra részeként
  • Ülő munka végzésnél
  • „Nehéz végtag” érzésnél.

 

Kontraindikációk (ellenjavallat)
  • Kezeletlen magas vérnyomás
  • Daganatos megbetegedések
  • Akut ízületi gyulladás
  • Mélyvénás trombózis
  • Akut szívproblémák
  • Akut asztma
  • Bőrfertőzés vagy nyílt sérülés.

A nyirokdrenázs vagy lymphodrenázs egy speciális masszázs, mely fokozza és javítja a nyirokkeringést. Ahhoz, hogy a nyirokkeringésünk megfelelő legyen, fontos a rendszeres napi mozgás, mellyel nem csak az izomzatunkat tudjuk fejleszteni, hanem támogatja a nyirokrendszer megfelelő működését, a méreganyagok elszállítását is.